wtorek, 4 czerwca 2013

Szparagi w sosie smietanowo-szczypiorkowym


SAM_2000.JPG



*składniki:*
- szparagi 1 pęczek
- szynka dojrzewająca cienkie plasterki
- 1/2 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. wywaru szparagowego
- 1 szkl. śmietany bądź jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka cukru

*Wykonanie:*

Szparagi obieramy całe od dołu po same główki i odcinamy zdrewniałe końcówki

SAM_1985.JPG
SAM_1986.JPG
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru,tak by główki nie były zanurzone
SAM_1987.JPG
gotujemy w zależności od grubości w przedziale 10-20 minut maksymalnie u mnie średniej grubości więc 15minut.
SAM_1988.JPG
odstawiamy szparagi do ostygnięcia. przygotowujemy sos: 
SAM_1989.JPG
gotujemy na małym ogniu wszystkie składniki
SAM_1991.JPG
na koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek
SAM_1994.JPG
SAM_1998.JPG
szparagi zawijamy w szynkę i zapiekamy 15 minut w piekarniku
SAM_1993.JPG
podajemy z ziemniaczkami :)
SAM_1999.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz