*składniki:*
- szparagi 1 pęczek
- szynka dojrzewająca cienkie plasterki
- 1/2 szkl. bulionu
- 1/2 szkl. wywaru szparagowego
- 1 szkl. śmietany bądź jogurtu naturalnego
- pęczek szczypiorku
- łyżeczka cukru
*Wykonanie:*
Szparagi obieramy całe od dołu po same główki i odcinamy zdrewniałe końcówki
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru,tak by główki nie były zanurzone
gotujemy w zależności od grubości w przedziale 10-20 minut maksymalnie u mnie średniej grubości więc 15minut.
odstawiamy szparagi do ostygnięcia. przygotowujemy sos:
gotujemy na małym ogniu wszystkie składniki
na koniec wrzucamy pokrojony szczypiorek
szparagi zawijamy w szynkę i zapiekamy 15 minut w piekarniku
podajemy z ziemniaczkami 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz