wtorek, 4 czerwca 2013

Panna Cotta


zrobiłam Panne cotte z prawdziwego zdarzenia tzn. kupiłam 'żywe' truskawki do sosu i kupiłam laskę wanilii do deseru. I powiem Wam że nooo jest różnica :) 

Składniki:

* 150ml mleka
* 2łyżeczki żelatyny
* 350ml śmietany kremówki
* 10dag cukru pudru 
* szklanka truskawek
* laska wanilii

Wykonanie: 

żelatyne zalać odrobiną wody i namoczyć - nie dodawajcie więcej żelatyny deser naprawde bez problemu stężeje.

SAM_1045.JPG
wydłubać ziarenka z wanilii
SAM_1629.JPG
SAM_1624.JPG

mleko podgrzać w rondelku i rozpuścić w nim uprzednio zamoczoną żelatyne

w drugim garnuszku zagotować kremówke z cukrem pudrem dodaj mleko,wanilię i mieszaj aż się połączą

SAM_1632.JPG

przelewamy do kubeczków i odstawiamy w zimne miejsce.

przygotowujemy sos:kroimy truskawki i rozdrabniamy je odrobine.zagotowujemy

SAM_1655.JPG
Po odpowiednim czasie chłodzenia wyjmujemy deser na talerzyk (aby nam ładnie 'wyskoczył' z kubeczka polewamy gorącą wodą boki).
SAM_1667.JPG
polewamy bądź kładziemy na ciepłą polewe z truskawek.
SAM_1665.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz