Składniki:
* około 8 plastrów polędwicy wieprzowej
* sól morska
* sok z 1 pomarańczy
* 200 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
* 100 g miodu
* 5 g chili w proszku
Wykonanie:
Plastry polędwicy umieszczamy w naczyniu, pokrywamy solą i przykrywamy szmatką.
Po kilku godzinach wieprzowinę opłukujemy pod bieżącą wodą, wysuszamy i marynujemy w soku pomarańczowym, miodzie i oliwe z oliwek.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C i pieczemy mięso ok. 15-20 minut. Soki powstałe przy pieczeniu zlewamy na patelnię, dodajemy miód i chili. Przed podaniem, talerze polewamy powstałym sosem, a na nim kładziemy upieczone plastry wieprzowiny.
składniki:
z brokułami
Skład:
* * 240 g makaronu
* * sól
* * 2 łyżki oliwy z oliwek
* * 1 ząbek czosnku posiekany w kosteczkę
* * 200 g brokułów podzielonych na małe różyczki
* * chili
* * ser ricotta
Makaron wrzucamy do osolonej, gotującej wody. Podczas gdy makaron się gotuję, podgrzewamy oliwę z oliwek na patelni. Lekko podsmażamy czosnek, a gdy się zarumieni, dodajemy brokuły i smażymy, od czasu do czasu mieszając.
2. makaron odsączamy, przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy z brokułami. Podajemy posypane szczyptą chili i serem ricotta.
dodać makaron i podsmażyć
podajemy posypane szczyptą chili i serem ricotta. sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy miodem
i podajemy 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz