sobota, 7 września 2013

Zapiekany omlet cukiniowy



Składniki:

* 4 jajka
* 1 łyżka posiekanej bazylii
* 130g startej cukinii 
* 60g startego żółtego sera
* 1 większy pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
* sól
* 1/2 łyżki masła



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Nieduże  naczynie żaroodporne posmarować masłem. Jajka wbić do miski, doprawić solą, dodać bazylię i roztrzepać rózgą lub widelcem.Zetrzeć na drobnej tarce cukinię oraz 2/3 ilości sera, wymieszać z masą jajeczną. 

Wylać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć plasterki pomidora, doprawić je solą. 

Zapiekankę posypać resztą tartego sera.

Piec ok. 20 minut lub do ścięcia się masy. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz