Polewa:
* serek philadelphia lub inny kremowy (125g)
* masło 50g
* cukier puder 360g
Ciasto:
* 2 jajka
* 200g brązowego cukru
* 150ml oleju roślinnego
* 200g drobno startej marchewki
* 50g posiekanych orzechów włoskich
*200g mąki
* po łyżeczce: soli,sody,cynamonu
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mikserem ucieramy serek z masłem,dodając porcjami cukier puder.Wstawiamy do lodówki by polewa stężała.
do powstałej masy dodajemy marchewkę i orzechy.mieszamy delikatnie łyżką
Na koniec przesiewamy mąkę,do niej dodajemy sól,cynamon,sodę i proszek do pieczenia.
Łączymy z masą marchewkową i przelewamy do małej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i brzegi posmarowane masłem i bułką tartą.
Pieczemy ok.50minut w temperaturze 160 stopni.
Wystudzone ciasto przekrawamy poziomo i spód smarujemy 1/3 polewy.
Przykrywamy górą ciasta i smarujemy resztą polewy.
I smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz