piątek, 6 września 2013

Ciasto marchewkowe



Polewa:

* serek philadelphia lub inny kremowy (125g)
* masło 50g
* cukier puder 360g


Ciasto:

* 2 jajka
* 200g brązowego cukru
* 150ml oleju roślinnego
* 200g drobno startej marchewki
* 50g posiekanych orzechów włoskich
*200g mąki 
* po łyżeczce: soli,sody,cynamonu
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mikserem ucieramy serek z masłem,dodając porcjami cukier puder.Wstawiamy do lodówki by polewa stężała.


Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę (bardzo długo miksujemy by cukier się rozpuścił) na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej cały czas miksując.



do powstałej masy dodajemy marchewkę i orzechy.mieszamy delikatnie łyżką 



Na koniec przesiewamy mąkę,do niej dodajemy sól,cynamon,sodę i proszek do pieczenia.

Łączymy z masą marchewkową i przelewamy do małej formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i brzegi posmarowane masłem i bułką tartą.

Pieczemy ok.50minut w temperaturze 160 stopni.

Wystudzone ciasto przekrawamy poziomo i spód smarujemy 1/3 polewy.

Przykrywamy górą ciasta i smarujemy resztą polewy.

I smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz