Co się okazało ? że to danie nie raz już gościło na moim stole :)
_________________________________________________________
Składniki:
* 2 duże zielone ogórki
* 10 pomidorków koktajlowych
* kilka pieczarek
* 30dag mięsa wieprzowego (karkówka bądź schab)
* 200ml bulionu
* 1/4 szklanki śmietany kwaśniej 12% lub 18%
* przyprawa do gyrosa
* sól pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso kroimy na grubszą kostkę bądź paski, ogórki obieramy i kroimy w plasterki grubości 0.5cm.
Mięso zasypujemy przyprawą na ok 15 minut a następnie smażymy na 2 łyżkach oliwy.
Obsmażamy bardzo krótko, następnie osuszamy na ręczniku papierowy i odstawiamy.
na tą samą patelnie wrzucamy ogórki i pieczarki,przesmażamy do momentu aż ogórki zaczną się rumienić wtedy wszystko zalewamy bulionem i wrzucamy pomidorki.
Gdy pomidorki zaczną pękać dodajemy śmietanę i przyprawy
Na koniec wrzucamy wcześniej usmażone mięso i i dusimy ok 15-20 minut.
Podajemy z bagietką bądź tostami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz