środa, 22 maja 2013

Niemiecki gyros z warzywami.

Zupełnie przypadkiem trafiłam na ten przepis i z niechęcią podchodziłam do tego jak to będzie smakowało bo nawet jakoś wygląd mnie nie przekonywał.

Co się okazało ? że to danie nie raz już gościło na moim stole :) 


_________________________________________________________




Składniki:

* 2 duże zielone ogórki 
* 10 pomidorków koktajlowych 
* kilka pieczarek 
* 30dag mięsa wieprzowego (karkówka bądź schab)
* 200ml bulionu
* 1/4 szklanki śmietany kwaśniej 12% lub 18%
* przyprawa do gyrosa
* sól pieprz do smaku



Wykonanie:

Mięso kroimy na grubszą kostkę bądź paski, ogórki obieramy i kroimy w plasterki grubości 0.5cm.

Mięso zasypujemy przyprawą na ok 15 minut a następnie smażymy na 2 łyżkach oliwy.

Obsmażamy bardzo krótko, następnie osuszamy na ręczniku papierowy i odstawiamy.

na tą samą patelnie wrzucamy ogórki i pieczarki,przesmażamy do momentu aż ogórki zaczną się rumienić wtedy wszystko zalewamy bulionem i wrzucamy pomidorki.

Gdy pomidorki zaczną pękać dodajemy śmietanę i przyprawy 

Na koniec wrzucamy wcześniej usmażone mięso i i dusimy ok 15-20 minut.

Podajemy z bagietką bądź tostami. Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz